Rivendell to strona o elfach, stworzona specjalnie z myślą o ich miłośnikach. Można tu znaleźć teksty o historii elfów, pierwszej, drugiej, trzeciej i początkach czwartej ery, jesat dokładnie omówione pisamo Tengwar i Cirth, którego można się nauczyć, Jest bowiem podany dokładny opis wszystkich liter, który można zastosować do pisania. Oprócz tego na stronie są opisy kompletnych ubiorów i strojów elfich, tłumaczenia z filmu władca pierścieni, a także z rozszerzonej wersji DVD -każde słowo jest dokładnie przetłumaczone. W księdze siedzib są opisy wielu tolkienowskich miejsc, takich jak Rivendell, Gondolin, Lothlorien, Mroczna Puszcza, Tirion i innych, a także opisy wielu znakomitych elfów, takich jak Feanor, Legolas, Galadriel, Arwena, Fingolfin, Finrod Felagund, Haldir. Spokojnie możecie opanować podstawy języków Quenya i Sindarin przez zapoznanie się z tekstem na ich temat, z Władcy Pierścieni wypisane są wszystkie przykłady tych dwóch elfich języków.



Dziedziniec
Biblioteka
Zaprzyjaźnione

Księga Potraw


Oczy Golluma

Skład na 4 osoby: 4 jabłka, ok. jednego słoika konfitury z owoców leśnych, lub innej (o ciemnym zabarwieniu), jedna cytryna, 20 gramów cukru.

Obrać jabłka, a następnie wyciąć w nich nieduże, ale głębokie otwory w kształcie stożka. Łyżką włożyć do tych otworów konfiturę. Każde jabłko polać sokiem z jednej cytryny, a następnie posypać cukrem. Deser włożyć na pół godziny do lodówki.
Dla estetyków: Jeżeli chce się sprawić, by oko patrzyło w określonym kierunku, należy je ustawić w żądanej pozycji, a następnie ten fragment, na którym stoi jabłko naciąć, żeby powstała płaszczyzna. Wtedy oko nie przewróci się.

Skarby Gondoru

Składniki: Orzechy włoskie i laskowe obrane ze skórki (do białości) i nie połamane przy wyjmowaniu łupin. Na polewę: zależnie od ilości zainteresowanych - proporcja 30 dag cukru na ósmą drugą szklanki wody.

Zrobić karmel. w tym celu postawić wodę z wsypanym do niej cukrem na palniku i mieszać. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucić do niej orzechy. Chwilę je tam potrzymać, a następnie wyjąć łyżką i położyć na talerz. Orzechy prędko zastygną, a po zastygnięciu są już gotowe do podania, można je jednak włożyć na małą chwilę do lodówki. Skarby Gondoru można jeść "na sucho", lub jako dodatek do czegokolwiek.
Dla estetyków: Orzechy z karmelu należy wybierać pojedynczo, żeby się nie posklejały.

Potrawka Sama Gamgee

Składniki: 1 (na potrawkę): 1 wypatroszony zając, masło, szklanka śmietany, pół cytryny.
2 (na ziemniaki): kilka ziemniaków, masło, sól.

1. Potrawka
Zająca posolić i położyć na blasze w piekarniku. Obłożyć go kilkoma kawałkami masła i piec. Jeżeli będzie już w połowie upieczony, należy go polać śmietaną. Z nią dopiec zająca do końca. Powinno się go podawać obłożonego plasterkami cytryny. Jako surówka każda będzie dobra, ale tradycyjnie z zającem podaje się ćwikłę.

2. Ziemniaki
Można je obrać jeśli są stare, lecz jeśli są młode - nie obierać. Posmarować ze wszystkich stron masłem, posolić, a następnie upiec w piecu, najlepiej razem z zającem. Podawać na gorąco.

Mornapsa - zapiekanka orków

Składniki: 6 dag czekolady, 2 łyżki mąki, 4 jaja, 10 dag cukru, szczypta cynamonu i wanilii lub kardymonii, 1 szklanka śmietany.

Wyrobić mąkę z jajami. Czekoladę przetrzeć, a następnie dobrze wymieszać z cukrem, korzeniami i śmietaną. Wlać to do mąki z jajami, wymieszać i wyrobić, po czym wstawić do pieca. Elfy zapożyczyły tę potrawę od orków, ale ponieważ jej czarny wygląd doprowadzał je do mdłości, polewają mornapsę bitą śmietaną.
Dla estetyków: Mornapsa nie musi być czarna. Ja przyzwyczaiłem się tylko do takiego jej wyglądu, bo daję trochę więcej czekolady, niż w przepisie, za to troszkę mniej cukru. (przyp. Laureloth).

Specjał Arweny

Składniki: 5 białek, 10 dag cukru, 1 łyżka konfitur, bita śmietana.

Ubić pianę z białek z cukrem. Dołożyć łyżkę konfitur, wymieszać i dalej ubijać. Gdy doprowadzimy do wyglądu lekko kolorowej (od konfitury) pianki, należy doprowadzić do tego, by znalazła się w formie. Należy ją włożyć do pieca, lecz nie piec całkowicie, tylko zarumienić. Zarumienioną - podać, ozdobiwszy bitą śmietaną.
Dla estetyków: Życzę, żeby pianka nie opadła w piecu, ale trzeba być przygotowanym na wszystko, więc nie należy wypróbowywać tego deseru na gościach. Poza tym jest on pyszny!

Woda Entów - lukier

Wśród wielu przepisów przywiezionych przez Galadrielę z Valinoru znajduje się lukier. Przepis ten jednak zmienił swoją nazwę, kiedy Galadriela podarowała swoją książkę kucharską Meriadokowi, przed odpłynięciem do Amanu. Meriadok zmienił nazwy potraw, by zachować w nich pamięć o elfach za morzem i o różnych innych istotach. Tak więc wspaniałemu lukrowi nadał nazwę wody entów:)

1. Lukier biały

Składniki: 1,5 szklanki cukru pudru, 2 - 3 białka.
Ucierać cukier z białkami do gęstości takiej, aby rozsmarowany nie rozlewał się. Jeżeli jest za rzadki należy dosypać trochę cukru pudru, jeżeli za gęsty dodać trochę białka, lub soku z cytryny.

2. Lukier czekoladowy

Zrobić lukier biały, a potem, do gotowego dodać wiórków czekoladowych i utrzeć.

3. Lukier różowy

Robi się tak, jak lukier czekoladowy, ale dodaje się zamiast czekolady trochę kokcyneli. Kokcynela to przyprawa, myślę, że przy odrobinie trudu można ją dostać w średniej wielkości mieście.

4. Lukier szklany

Składniki: 1,5 szklanki cukru pudru, trochę wody, trochę soku z cytryny.
Rozetrzeć cukier z wodą i sokiem z cytryny. Ciasta polukrowane tym lukrem wstawia się na 5 - 10 minut do pieca.

5. Lukier gotowany przejrzysty lub pomadkowy

Składniki: cukier, woda, łyżka octu, do lukru pomadkowego trochę jakiejś przyprawy, np. cynamonu.
Zalać cukier taką ilością wody, aby się w niej zanurzył (nie więcej wody). Dolać łyżkę octu. Gotować miksturę (ulep) do nitki, czyli sprawdzając co chwilę poprzez wsadzenie widelca i dmuchanie na niego, czy nie tworzą się cienkie niteczki (jak babie lato). Jeśli się tworzą, lukier gotowy.
Aby uzyskać lukier pomadkowy, należy ugotowaną masę wlać do miski i ucierać bardzo mocno, przez średni okres czasu, doprawiwszy lukier przyprawą i ewentualnie jakimś barwnikiem.

6.Glazura czekoladowa

Składniki: 20 dag czekolad, 20 dag cukru, łyżka masła, 2 szklanki wody.
Gotować to wszystko mieszając, aż powstanie gęsta, niekoniecznie błyszcząca masa. Wtedy wylać na ciasto, zanim zacznie wrzeć.

7.Glazura czekoladowa na szybko

Składniki: 20 dag cukru, 3 - 4 dag kakao, 1 szklanka wody, łyżka masła.
Gotować cukier, kakao i wodę, mieszając. Gdy będzie już ciepłe, dodać łyżkę masła, i ucierać, aż zacznie błyszczeć. Przed wrzeniem wylać na ciasto.




Przyjaciele Elfów
Toplisty
Kontakt
Fanuilos: fanuilos@wp.pl