Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Rivendell to strona o elfach, stworzona specjalnie z myślą o ich miłośnikach. Można tu znaleźć teksty o historii elfów, pierwszej, drugiej, trzeciej i początkach czwartej ery, jesat dokładnie omówione pisamo Tengwar i Cirth, którego można się nauczyć, Jest bowiem podany dokładny opis wszystkich liter, który można zastosować do pisania. Oprócz tego na stronie są opisy kompletnych ubiorów i strojów elfich, tłumaczenia z filmu władca pierścieni, a także z rozszerzonej wersji DVD -każde słowo jest dokładnie przetłumaczone. W księdze siedzib są opisy wielu tolkienowskich miejsc, takich jak Rivendell, Gondolin, Lothlorien, Mroczna Puszcza, Tirion i innych, a także opisy wielu znakomitych elfów, takich jak Feanor, Legolas, Galadriel, Arwena, Fingolfin, Finrod Felagund, Haldir. Spokojnie możecie opanować podstawy języków Quenya i Sindarin przez zapoznanie się z tekstem na ich temat, z Władcy Pierścieni wypisane są wszystkie przykłady tych dwóch elfich języków.



Dziedziniec
Biblioteka
Zaprzyjaźnione

Księga Potraw


Zupa Telerich

Składniki: łeb dużej ryby, pieprz, 1 mały śledź, mąka, sól, mleko

Sposób przyrządzenia:
1, Rybi łeb i śledzia dokładnie umyć
2. Włożyć do rondla i wlać litr zimnej wody
3. Dodać dwie łyżki soli
4. Zagotować i zszumować
5. Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu 40 min
6. Przecedzić dla oddzielenia ości i wlać wywar (rybi bulion) z powrotem do rondla
7. Wymieszać dwie łyżki stołowe mąki z filiżanką mleka
8. Mleko z mąką dodać do bulionu
9. Gotować aż zupa zgęstnieje
10. Jeśli trzeba, dodać sól i pieprz do smaku
11. Podawać z grzankami.

Owoce z Lórien

Składniki: 3/4 kg dużych truskawek, 15 dag jak najczarniejszej czekolady, 15 dag białej czekolady, 1/4 kostki masła, 2 łyżki drobno siekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie: Truskawki z szypułkami myjemy i odsączamy. Czarną czekoladę łamiemy w kawałki, wkładamy do rondelka i topimy na parze. Zdejmujemy z ognia i mieszając, dodajemy po kawałeczku połowę masła. Dorzucamy połowę skórki pomarańczowej, mieszamy. Trzymając truskawki za ogonek zanurzamy je z jednej strony w czekoladzie. Układamy na półmisku czekoladą do góry i wkładamy do lodówki. Teraz tak samo topimy białą czekoladę i powtarzamy całą procedurę (masło, skórka, zanurzamy truskawki z drugiej strony). Nasady truskawek przy szypułkach pozostają nie oblane czekoladą. Przed podaniem wkładamy na godzinę do lodówki.
Danie jest wegetariańskie.

Sernik Galadrieli

Składniki: 2,5 szklanki drobnych truskawek, 3 szklanki zmielonego twarogu, 2 łyżki żelatyny, 2 jaja, szklanka mleka, szklanka cukru, szklanka śmietany 30 proc., sok z 1 cytryny, opakowanie serka homogenizowanego, 50 dag truskawek, opakowanie galaretki cytrynowej, 2 łyżki cukru, 2 jaja, cukier waniliowy, 2 paczki herbatników.

Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, żelatynę namoczyć w 1,4 l wody. Twaróg z mlekiem i żółtkami zmiksować, dodać bitą śmietanę i pianę z białek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem i włożyć połowę masy serowej, na nią 3/4 truskawek i resztę sera. Udekorować pozostałymi truskawkami. Dobrze schłodzić. Można posypać orzechami i schłodzić likierem lub posypać rodzynkami namoczonymi w likierze.
Rozpuścić galaretkę w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z serkiem, ubitym białkiem i połową galaretki. W tortownicy ułożyć herbatniki, połowę masy, warstwę truskawek, resztę masy i pozostałe truskawki. Zalać truskawki tężejącą galaretką i ostudzić w lodówce. Tort ozdabiamy bitą śmietaną.
Danie wegetariańskie.

Zimowa ziemia z Lórien

Składniki: 2-3 tabliczki czekolady, kostka masła, 4 jajka, cukier, sól, bita śmietana.
Inne potrzebne rzeczy: granuszek, miska, łyżka, lodówka.

Aby przyrządzić Błogosławioną Zimową Ziemię z Lórien należy:
Oddzielić białka jajek od żółtek. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy masa maślano-czekoladowa ostygnie, dorzucić żółtka i wymieszać. W tym czasie z białek ubić pianę. Po pewnym czasie dodać do niej dużą ilość cukru, aby piana zestywniała, oraz posolić. Do piany delikatnie wlać masę czekoladową i równie ostrożnie pomieszać. Całość wstawić do lodówki na około 12 godzin. Podawać z bitą śmietaną.

Złotka jabłoni

Składniki: 150g mąki, 200ml kefiru, jajka, soda oczyszczona, sól, 3-4 jabłka.
Inne potrzebne rzeczy: miska, łyżka, patelnia, olej.

Aby sporządzić Złoka Jabłoni trzeba:
Wymieszać mąkę, kefir, jajka, sól oraz sodę oczyszczoną na jednolitą masę, bez grudek. Następnie obrać jabłka i pokroić na plasterki oraz powrzucać do masy. Po rozgrzaniu i natłuszczeniu patelni poukładać kawałki jabłuszek na patelni i dokładnie opiec z obu stron.

Telain

Składniki na telain dla czterech (łakomych) elfów: 350g mąki, 500ml mleka, cztery jajka, łyżka oleju, sól.
Inne potrzebne rzeczy: miska, łyżka, patelnia, olej.

Aby sporządzić pyszne telain wystarczy tylko:
Wrzucić jajka do miski i ubić. Dodawać powoli mąki i mleka, cały czas mieszając, aby nie powstawały grudki. Wlać łyżkę oleju i posolić. Rozgrzać patelnię i rozprowadzić po niej trochę oleju. Na patelnię wlać tyle masy telainu, by pokryła całą powieszchnię patelni, ale nie była za gruba. Telainy smażyć na złoty kolor. Najlepiej smakują z dżemem, twarogiem, cukrem, nutellą itp.

   


Przyjaciele Elfów
Toplisty
Kontakt
Fanuilos: fanuilos@wp.pl