Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Rivendell to strona o elfach, stworzona specjalnie z myślą o ich miłośnikach. Można tu znaleźć teksty o historii elfów, pierwszej, drugiej, trzeciej i początkach czwartej ery, jesat dokładnie omówione pisamo Tengwar i Cirth, którego można się nauczyć, Jest bowiem podany dokładny opis wszystkich liter, który można zastosować do pisania. Oprócz tego na stronie są opisy kompletnych ubiorów i strojów elfich, tłumaczenia z filmu władca pierścieni, a także z rozszerzonej wersji DVD -każde słowo jest dokładnie przetłumaczone. W księdze siedzib są opisy wielu tolkienowskich miejsc, takich jak Rivendell, Gondolin, Lothlorien, Mroczna Puszcza, Tirion i innych, a także opisy wielu znakomitych elfów, takich jak Feanor, Legolas, Galadriel, Arwena, Fingolfin, Finrod Felagund, Haldir. Spokojnie możecie opanować podstawy języków Quenya i Sindarin przez zapoznanie się z tekstem na ich temat, z Władcy Pierścieni wypisane są wszystkie przykłady tych dwóch elfich języków.



Dziedziniec
Biblioteka
Zaprzyjaźnione

Księga Potraw


Liście mallorna

Składniki (dla dwóch łakomczuchów):
3 jajka
2 duże bułki
trochę żółtego sera (wersja pikantna) lub dżem brzoskwinowy (wersja słodka)
masło na patelnię

Jajka ubić, bułki pokroić na kromki, panierować w jajku (jeśli wchłoną trochę więcej jajka, to są lepsze). Posmarować patelnię masłem (uważać!!! łatwo się przypala) i zrumienić bułki z obu stron. Szybko przełożyć na talerz, żeby się nie przypiekły. Podawać z dżemem albo bez niczego. Można w czasie smażenia posypać startym serem, wtedy najlepiej podawać polane ketchupem.

Na warcie w Minas Tirith

Składniki (na 6 osób - powiedzmy tyle na murach :))
- 6 parówek lub kiełbasek
- duże plasterki sera, ok. 6

Wykonanie:
Rozciąć oba końce parówek na krzyż (dość głękoko) i owinąć serem. Jeśli ser będzie się łamał lub odstawał spiąć szpikulcem. Włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piec 5 minut. Danie na wartę gotowe!

Koktajl Lorien

Składniki: 3 żółtka, łyżka stołowa śmietany, łyżka masełka, kakao (tak na oko), masa cukru (co by się w pasie odłożyło), cukier waniliowy (odrobinka do aromatu).

Przygotowanie: zmiksować, uzupełnić mlekiem wg potrzeb, kapka rumu i gotowe.
Można dodać miodu jeśli ktoś jest przeziębiony ;), a zamiast rumu można dodać innego alkoholu, acz w takiej kompozycji ( z rumem) mi smakuje najlepiej.

Uwaga: Koktajl należy wypić zaraz po sporządzeniu. Nierozsądnie wstawiać go do lodówki, ze względu na bakterie salmonelli, a poza tym po jakimś czasie żółtka oddzielą się od mleka.




Przyjaciele Elfów
Toplisty
Kontakt
Fanuilos: fanuilos@wp.pl